Sibelius - Kohtalonyhteydet

Sibelius - Kohtalonyhteydet

« Palaa esityslistaan

Mitä

Mitä Jean Sibelius sanoisi Arto Mellerille? Entä marsalkka Mannerheimille tai Joseph Goebbelsille? Suuri säveltäjäneromme liikkuu uniensa maailmoissa musiikkinsa ympäröimänä. Onko hän liian suuri tälle linnunradalle?

Ainakin Aino Sibelius olettaa niin.

Näytelmässä Ilkka Heiskasen esittämä Jean Sibelius kohtaa muun muassa Gustav Mahlerin, jonka kanssa hän jakoi yhteisen kohtalon: molemmat sävelsivät etukäteen oman lapsensa kuoleman. Yhdistääkö vai erottaako tämä tragedia oman aikansa suurimpiin kuuluneita säveltäjiä? Kumpi pitää kumpaa maalaistollona ja mihin heidän musiikkiaan lopulta käytetään, kun maailmansota repäisee unelmat riekaleiksi?

Sibelius – Kohtalonyhteydet kertoo suuren luovan hengen vaikutuksesta oman aikansa historiaan ja meihin, tuleviin sukupolviin. Näytelmä kertoo ihmisen ikuisesta kaipuusta johonkin suurempaan, sfäärien musiikkiin.

Säveltäjän unet soivat duurissa ja mollissa, kertovat ihmisen osasta tällä pikkuruisella pallolla huumoria ja suuria tunteita unohtamatta.

Antti Vihinen on monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Hän on toiminut urallaan muun muassa kulttuuriteorian professorina Saksassa, Sibeliustalon johtajana Lahdessa ja kulttuuriviennin johtotehtävissä Berliinissä.

Antti Vihisen kirjallinen tuotanto on keskittynyt musiikin ja politiikan välisen yhteyden pohdiskeluun, erityisesti Jean Sibeliuksen persoonaan ja musiikkiin. Vihinen analysoi kulttuuri-ilmiöitä persoonallisella, humoristisella ja rohkealla tavalla; hänen tekstinsä ei jätä lukijaa kylmäksi. Hän ei välttele vaikeitakaan aiheita, vaan tarttuu mielellään juuri kulttuurikaanonien kipupisteisiin mielenkiintoisia tapakoodistoja ja ajatusrakennelmia paljastaen. Samalla linjalla Vihinen jatkaa myös näytelmäkirjailijana.

Rooleissa: Ilkka Heiskanen, Katariina Kuisma-Syrjä, Matti Nurminen, Tommi Rantamäki, Mikko Töyssy, Lasse Sandberg, Turkka Mastomäki, Birgitta Putkonen, Maiju-Riina Huttunen

Käsikirjoitus: Antti Vihinen
Ohjaus: Sakari Kirjavainen
Lavastussuunnittelu: Eira Lähteinen
Pukusuunnittelu: Elina Vättö
Valosuunnittelu: Hannu Suutari
Äänisuunnittelu: Janne Auvinen
Koreografia: Jens Walentinsson

Ensi-ilta 12.2.2015
Esityksen kesto n. 2h 30 min väliajan kanssa

Kommentit