Kuin ensimmäistä päivää ensi-ilta 10.2.2018

Hämeenlinnan Teatterin kevään ensimmäinen ensi-ilta on Anna Krogeruksen 10 vuotta (2007) sitten kirjoittama edelleen huoletuttavan ajankohtainen näytelmä, jolle ei tiedä itkeäkö vai naura.

Anna Krogeruksen näytelmä tarttuu erääseen nykypäivän kipeimmistä ongelmista, vanhusten hoidon heikkenemiseen. Se näyttää konkreettisesti, kuinka ylhäällä tehdyt linjanvedot vaikuttavat ruohonjuuritasolla. Samalla se on tarkka psykologinen muotokuva ihmisestä, jonka sydämellinen luonne saa hänet antamaan yhä uudestaan periksi toisille. Krogerus tasapainottaa ajankohtaista realismiaan tummanpuhuvalla huumorilla, värikkäällä henkilögallerialla ja vaikuttavilla näyttämöllisillä visioilla.

Lepolan hoitokodissa epävarmuus on arkea; Työsopimukset ovat katkolla, joku joutuu lopulta lähtemään ja yksiköltä vaaditaan jatkuvasti enemmän tehokkuutta. Työvuorot ovat pitkiä ja hoitajat joutuvat sopeutumaan niiden muutoksin. Kiltti ja uhrautuva perushoitaja Ritva kantaa usein muidenkin vastuun. Kehitysvammaisen pojan äitinä hän on joutunut joustamaan ja auttamaan aina muita, itsensä unohtaen. Hänellä riittää empatiaa ja ystävyyttä Lepolan vanhuksille ja pojalleen. Ritvan kohtalo on olla hiljainen hyväksikäytetty, kunnes pinna katkeaa. Kova maailma ei palkitse kilttiä ihmistä.

Käsikirjoitus Anna Krogerus, ohjaus Pekka Heikkinen, lavastussuunnittelu Marko Karvonen, pukusuunnittelu Elina Vättö, valosuunnittelu Hannu Suutari, äänisuunnittelu Timo Pönni

Rooleissa Katariina Kuisma-Syrjä, Aleksi Aromaa, Lotta Huitti, Maiju-Riina Huttunen, Emppu Jurvanen, , Matti Leino, Max Pavlenko, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen, Lasse Sandberg, Jarkko Tiainen, Saimi Penttilä/ Sofia Kynsilehto

Ensi-ilta 10.2.2018 Päänäyttämö

Anna Krogerus

Anna Krogerus (s.1974) kirjoittaa herkkiä ja monitasoisia, syvälle ihmisen sisään meneviä näytelmiä, jotka tasapainottelevat ahdistuksen ja riemun välillä. Krogeruksen tarkka ihmiskuvaus ja teatterin keinojen oivaltava käyttö tekevät hänen teksteistään helposti lähestyttäviä ja antoisia näytellä. Hänen näytelmässään katsotaan maailmaa usein lasten, syrjäytyneiden tai muuten heikommassa asemassa olevien näkökulmasta. Niissä on niin naiivia sadunomaisuutta kuin terävää ajankuvausta.

Krogerus kirjoittaa näytelmänsä läheisessä yhteistyössä ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa. Omien tekstiensä lisäksi hän on ollut edesauttamassa uusien suomalaisten näytelmien syntyä KOM-teatterin KOMteksti-projektissa, sekä toiminut dramaturgina Kajaanin Kaupunginteatterissa. Krogerus palkittiin Kritiikin kannuksilla vuonna 2006 näytelmästään Rakkaudesta minuun ja opetusministeriön Suomi-palkinnolla vuonna 2012.

-Teksti lainaus Näytelmäkulman nettisivulta.-