64. Aku-patsas teatterijohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalolle

Teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo palkittiin 11.05.2017 Aku-patsaalla merkittävästä teatterityöstä Hämeenlinnassa. Perinteeksi tulleen huomionosoituksen takana on Hämeenlinnan Teatterikerho ry.

Järjestyksessä 64. Aku-patsaan luovutti Verstas-näyttämöllä ÄLÄ JÄTÄ SINUA YKSIN -esityksen jälkeen Teatterikerhon puheenjohtaja Aarne Kauranen.

Kirsi-Kaisa Sinisalo tuli Hämeenlinnan teatterinjohtajaksi vuonna 2013 Rauman Kaupunginteatterista.
Kirsi-Kaisa Sinisalo on työuransa aikana toiminut näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hänet tunnetaan myös runonlausujana ja Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana vuosilta 2007 – 2010.

Kirsi-Kaisa Sinisalon näytäntökauden 2016 -2017 taiteellisia töitä ovat olleet:

-Kultalampi, ohjaus Kirsi-Kaisa Sinisalo, ensi-ilta 10.2.2016
-Suomi sataa ja tuulee, ensi-ilta 16.2.2017
käsikirjoitus yhdessä Henna-Maija Alitalon kanssa, ohjaus yhdessä Ari Nurmisen kanssa


Palkinnon perusteluissa on erityisesti pidetty ansiokkaana sitä, että Kirsi-Kaisa Sinisalo on ohjannut Verstas -näyttämölle Ernest Thompsonin kirjoittaman Kultalampi -näytelmän. Vahvan tekstin pohjalta Sinisalo nostaa esiin hyvän henkilöohjauksen kautta ihmisen luopumisen teeman. Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä Sinisalo on työstänyt teatterin oman henkilökunnan ideoiden pohjalta syntyneessä näytelmässä Suomi sataa ja tuulee. Sen teemana on osoittaa, että itsenäisyys voidaan kokea ainakin sadalla eri tavalla.

Teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo on myös teatterin toimitusjohtaja. Valtakunnallinen vaikuttaminen teattereiden valtionosuus-lainsäädäntöön on ollut Sinisalon työn avainteemana. Yhteistyö Riihimäen Teatterin kanssa on toteutettu näytelmä-produktioiden kautta, mistä osoituksena on Kultalammen tuottaminen ja esittäminen sekä Hämeenlinnassa että Riihimäellä.

Hämeenlinnan Teatterilla on laaja yleisötyö- ja kumppanuustoiminta, joiden kehittämiseen Sinisalo on ansiokkaasti osallistunut. Siitä esimerkkinä on Suomen Kulttuurirahaston tukema Taidetestaajat -hanke, jossa hämeenlinnalaisille kahdeksasluokkalaisille tarjotaan mahdollisuus nähdä Naisia hermoromahduksen partaalla musikaaliesitys ja osallistua työpajoihin.

Sinisalon ahkeruus ja valtakunnalliset verkostot ovat olleet suureksi hyödyksi Hämeenlinnalle.
Siitä osoituksena on runsas vierailevien esitysten määrä teatterin omaa ohjelmistoa täydentämässä.

Hämeenlinnan Teatterikerho on iloinen, että tulevana syksynä Kirsi-Kaisa Sinisalo nähdään myös näyttelemässä ja runoa lausumassa, kun Pentinkulman naiset tulevat ohjelmistoon Verstas-näyttämölle.

Hämeenlinnan Teatterikerho on jakanut Aku-patsaan vuodesta 1953 alkaen – kahta kevättä lukuun ottamatta joka vuosi. Patsas on kuvanveistäjä Lauri Leppäsen veistos maineikkaasta hämeenlinnalaisesta näyttelijästä, Aku Peltosesta, joka vaikutti kaupungin teatterielämässä 1920-50 -luvuilla.