Henna-Maija Alitalo

-On ollut itselle hienoa olla läheisessä kontaktissa vanhusten, kehitysvammaisten sekä koululaisten ja päiväkotilasten kanssa. Vuorovaikutus on näissä tilanteissa niin välitön.

Tämä viralliselta nimeltään yleisötyö on antanut Henna-Maijalle ihan uuden näkökulman koko näyttelijän työhön.

-Kyllä tykkään edelleen esittää roolia päänäyttämöllä, mutta sattuman kautta avautunut mahdollisuus opiskella yleisötyötä on tuonut paljon uutta näkökulmaa sekä itselle että yleisölle. Pohjimmiltaan yleisötyön tavoite on madaltaa kynnystä tulla teatteriin. Esimerkiksi Henna-Maija on vetänyt yleisölle tapahtumakokonaisuuksia, joissa on ensin luettu jonkin näytelmän plaria yhdessä, käyty tutustumassa lavasteisiin, katsottu itse valmis näytelmä ja sen jälkeen vielä keskusteltu näytelmästä yhdessä näyttelijöiden kanssa. Kokemukset ovat olleet Henna-Maijan mukaan poikkeuksetta positiivisia.

Ratkaisu yleisötyöhön kouluttautumisesta syntyi pakosta ja sattumalta: astma paheni niin, että näytteleminen kävi mahdottomaksi. Koskaan ei voinut tietää kestääkö ääni vai ei. Niinpä oli pakko suuntautua uudestaan ja silloin löytyi Teatterikorkeakoulun Taiteilija moniosaajana -koulutus, jonne Henna-Maija hyväksyttiin.

Vuodesta 2008 lähtien hän on tehnyt sitten Hämeenlinnassa tätä työtä hyvin erilaisten ryhmien kanssa ja hyvin monipuolisia keinoja soveltaen. Varsinainen hitti on ollut näytelmä Jose ja Aurinkoinen, joka on kiertänyt kouluissa ja päiväkodeissa jo liki sadan esityksen verran.

Ilmaisun tarve ja voima ovat kuitenkin ällistyttäviä: olen saanut kokea kuinka puhumattomana pidetty vanhus on alkanut puhua tai kuinka läheisyyteen kykenemätön kehitysvammainen on alkanut ottaa Henna-Maijan avosylin vastaan. Sellaisia hetkiä ei unohda koskaan.

-Nämä kokemukset ovat myös laajentaneet näkökulmaa itse näyttelijän työhön ja parantaneet omaa ilmaisua. Olen nyt itsevarmempi kuin koskaan, enkä pelkää epäonnistuvani, vaikka tiedänkin, että niinkin voi elämässä käydä.