Laulan Pilven Taivaan Tieltä

Laulan Pilven Taivaan Tieltä

« Palaa esityslistaan

Mitä

”Tällaista tunnemyrskyä en ole aikaisemmin konsertissa kokenut” 

Laulan pilven taivaan tieltä on musiikkiteatteriesitys, jonka aiheena on kirjailija, toisinajattelija ja ihmisoikeusaktivisti Elvi Sinervo (1912 – 1986). Kantaesitys oli Porvoossa Kulttuuritalo Grandissa tammikuussa 2019, ja arvioinnit olivat ylistäviä. Nyt esitys on nähtävissä ennen syksyn kiertuetta myös Hämeenlinnassa sunnuntaina 28.4.2019 klo 18. 

Laulut Elvi Sinervon runoihin on säveltänyt Perttu Hietanen, joka on tullut tunnetuksi erityisesti säveltämistään Eino Leinon runoista. Esiintymässä ovat palkittu näyttelijä Eija Ahvo, muusikot Dunja ja Kalle Katz, jotka ovat Elvi Sinervon lapsenlapsia, sekä laulaja ja säveltäjä Mirella Pendolin, joka on Elvin lastenlastenlasten äiti. Esiintyjillä on siis henkilökohtaisia muistoja kirjailijasta. 

Elvi Sinervo syntyi köyhiin oloihin seppä Edvard Sinervon perheen kuudentena lapsena. Kuusivuotiaana hän joutui kokemaan sisällissodan ahdistuksen ja pelon Helsingin työläiskorttelien todellisuudessa. Tuo aika jätti herkän tytön mieleen pysyvän jäljen. Elvistä kasvoi toisinajattelija ja ihmisoikeusaktivisti, jonka kutsumuksena oli kirjoittaa tavallisista ihmisistä ja heidän kohtaloistaan. 

Toisen maailmansodan aikana Elvi Sinervo joutui poliittiseen vankeuteen Hämeenlinnan naisvankilaan ja sen myötä moneksi vuodeksi eroon pienestä pojastaan. Jotain 1940-luvun Suomesta kertoo se, että pian vankeudesta vapauduttuaan hänet palkittiin valtion kirjallisuuspalkinnolla kolme kertaa (1946, 1948, 1950). 

Konsertin runot, laulut, proosatekstit, kirjeet ja päiväkirjamerkinnät paljastavat, millaista oli rohkean kirjailijan ja lastaan ikävöivän nuoren äidin elämä mielipidevankina 1930- ja 1940-lukujen Suomessa. Elvi loi raskaista kokemuksistaan herkkää ja vahvaa runoutta ja proosaa. Hänen tekstinsä ovat täynnä äärimmäistä tuskaa, inhimillisyyden ja myötätunnon lämmittämää huumoria ja terävää satiiria, jopa hulvatonta farssia. 

Kirjailijan uran alkusysäys oli voitto Tulenkantajat-lehden kilpailussa novellilla Lapsi katselee(1933). Vankilavuosien paine puristui hienoksi ja herkäksi runokokoelmaksi Pilvet (1944). Elvi julkaisi useita romaaneja ja runokokoelmia. Hän kirjoitti näytelmiä, novelleja, kertomuksia, runoja ja artikkeleita. 

Myös monipuolisesta ja laajasta käännöstyöstään hän sai useita palkintoja. 

Käsikirjoitus Hannele Seitsonen

Esiintyjät: Eija Ahvo, Dunja Katz, Kalle Katz ja Mirella Pendolin, kertojana Hannele Seitsonen

Orkesteri: Jan-Erik Mansikka piano, Elina Mieskolainen viulu ja Jorma Ojanperä basso. 

Ohjaus: Eija Ahvo ja Panu Varstala

Sävellykset: Perttu Hietanen 

Visualisointi: Hannele Seitsonen ja työryhmä

Tekniikka: Joonatan Hietanen ja Antti Saario

Luontovideo: Petteri Saario

Esityksen kesto on väliaikoineen kaksi tuntia.

Kommentoi Facebookissa